Moedig_foto

Soms vraagt het moed om je gevoel te volgen, om knopen door te hakken. Ook als dat in het begin wat weerstand of vragen oproept. Dat geldt in de thuissituatie net zo zeer als op school. Een voorbeeld daarvan is het ‘atelier leren’, waarin kinderen uit de vertrouwde klasomgeving op onderzoek gaan, ontwerpen maken of samen aan een project gaan werken. Jongere en oudere kinderen werken groepsdoorbrekend met elkaar samen. Het maakt kinderen trots als ze zien dat hun project geslaagd is en ze het in de groep mogen presenteren. We zien daardoor hele blije kinderen die met meer vertrouwen leren. Het vereist moed om afscheid te nemen van wat vertrouwd is, zowel voor het kind als voor de leerkracht. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten, wat kan leiden tot verbetering.